De lente is weer begonnen, althans de eerste officiële lentedag is in de Bilt alweer geregistreerd. Ik hier in mijn tuintje met mijn neus in de zon, wat een genot.
En al zo genietende zat ik te bedenken dat het best grappig is hoe wij temperatuur beleven. Ik bedoel het was buiten net aan 15 graden, maar in de zon voelde het warmer. Maar ook een paar dagen later was het maar 6 graden en toch met het zonnetje voelde alles beter. Zo een zonder-jas-naar-buiten-gevoel. En eigenlijk is dat raar. Omdat het lente is voelt de 6 graden opeens als warm. Maar in het najaar krijg je mij met 6 graden niet zonder jas naar buiten, dan voelt de 6 graden opeens als erg koud.



We beleven temperatuur dus telkens anders. In het voorjaar gaan we de lente in, we hopen op veel zon en minder regen. We keren ons naar buiten, we verlangen naar licht. Maar gaan we het najaar in dan ziet het er somberder uit, de donkere dagen staan voor de deur en we verlangen naar binnen keren, naar warmte van de kachel, van kaarsjes en het liefst van een lange winterslaap. Althans zo ervaar ik het elk jaar weer.
Dus als ik vandaag een cijfer zou moeten geven aan het weer, regenachtig, maar nu droog, denk ik oh het is droog, we kunnen naar buiten, ik pak zo de fiets wel. Ik zou vandaag een 6.5 geven. Vraag je mij dit in het najaar zou ik het een 2 geven denk ik.
Dus wat zeggen deze gevoelscijfers eigenlijk?
Mijn fysiotherapeute vraagt mij regelmatig naar een cijfer van mijn pijn. Blijkbaar registreert zij dit ook, want zij weet mij dan te vertellen dat deze 8 bijvoorbeeld het hoogste is wat ik ooit had. Maar wat zegt zo’n cijfer eigenlijk? En kan je het cijfer van vandaag vergelijken met het cijfer van de vorige keer? Wat vandaag voelt als een pijn-8-dag wil niks zeggen. Want als ik terugdenk aan de beginfase van mijn CIAP in 2019 voelde de pijn ook als een echte 8. Maar dat was niks vergelijken met wat ik nu ervaar. Dus de 8 is erger geworden in daadwerkelijke pijn, maar voor een buitenstaander blijft de 8 een gewone 8. Klinkt dit nog logisch?
Dus pijnbeleving is net als temperatuur erg onderhevig aan allerlei factoren. Tijd doet iets, de CIAP verergert en toch blijft het cijfer hetzelfde, je kan niet hoger dan de 10. Dus blijft ik ergens hangen tussen de 3 en 8, elk jaar opnieuw weer, maar als het meetbaar zou zijn zouden de uitslagen denk ik iets anders laten zien. Ik zou een thuistest wensen die de pijn neutraal en wetenschappelijk onderbouwt. Maar ook daarin is weer verschil want wat ik als een pijn8 voel, zal een ander als een 4tje ervaren, ander pijngevoel. En wat is dan waar?
Kortom als mij weer gevraagd wordt naar een pijncijfer ga ik niet meer nadenken hierover, ik maak mezelf een beetje gek. Maar eigenlijk is dat ook niks nieuws onder de zon 😊

nicoleweddepohl.exto.nl
Reactie plaatsen
Reacties